Пост заснований на даних меню відомих болгарських ресторанів

Продовжуємо пост, присвячений болгарській кухні і перекладі на російську меню болгарських ресторанів. З попередньої частини ви дізналися, яке вино можна спробувати, які традиційні салати подають в кафе і ресторанах, і що таке «Шкембі-чорба».

У цій частині поста ви ознайомитеся з закусками, основними стравами болгарської кухні.
Студений предястія - Холодні закуски

Луканка - твєрдокопчєним ковбаса з додаванням спецій
Суджук - твєрдокопчєним суха ковбаска, що прийшла до Болгарії з часів Османської панування
Пастирма- в'ялена вирізка з яловичого м'яса (нам знайома під назвою «бастурма»)
Б'лгарскі сирене - болгарська бринза - зазвичай подають сирні тарілки (плато Б'лгарскі сирена) -краве, овче, козі, біволско -коровья, овеча, козяча, бринза буйвола.
Топл предястія - Гарячі закуски

Болгари дуже люблять картоплю, існує маса рецептів - варена, смажена, фрі, запечений, з овочами.

П'ржені картоф -картопля фрі
П'ржені картоф с'с сирене - картопля фрі з натертою бринзою. Популярна закуска до пива. При замовленні «пиржені картоф», офіціант завжди запитує «с'с або без сирене» - з бринзою або без.
Задушених картоф - злегка тушкований картопля з кропом і сіллю.
Запечені картоф - Картопля готують у фользі в печі, або в глиняному горщику з додаванням сиру (картоф з кашкавал), брокколі, з грибами (картоф з г'бі), з беконом.
Картоф по-Селскі - обсмажену картоплю з шкіркою (картопля по-селянськи)
Картоф соте - варену картоплю, обсмажений до золотистої скоринки
Тіквічкі п'ржені, печінки, подлучені - смажені кабачки зі спеціями, подаються заправлені часниково-молочним соусом з кислого молока.
Чушки в Домата сос - обсмажений болгарський перець в томатно-цибульному соусі

Також в Болгарії дуже багато закусок готують з сирів.

Сирені по-шопски - бринза в глиняному горщику (гюведже), з додаванням болгарського перцю, томатів і цибулі, запечена з яйцем.
Сирені по-Тракийськой - бринза в глиняному горщику, з додаванням помідорів, болгарського перцю, цибулі, сосисок, грибів, запечена з яйцем.
Кашкавал пане (паніран) - традиційне болгарське блюдо - запечений сир в паніровці
Байганеткі с'с сирене, Байганеткі з кашкавал - обсмажені шматочки бринзи / сиру в паніровці

Пілешкі дробчета - смажена куряча печінка
Пілешкі Хапке -смажена шматочки курки в паніровці
Шкембі в масло - шлунки (рубці), обсмажені в маслі
Език в масло (език на саханче) - яловичий язик, обсмажені в олії з цибулею
Г'бі в масло - печериці, обсмажені в маслі
Автор навмисне зібрав останні страви разом, щоб нагадати читачам, що болгарська кухня- дуже жирна

Лозова с'рмі (сармі) - виноградне листя, фаршировані рисом з фаршем (долма).
П'лнені чушки - болгарський перець, фарширований рисом з фаршем, подається з заливкою з кислого молока
Міш-Маш - яєчня з болгарським перцем і бринзою
Чушка бюрек - панірований перець, фарширований бринзою із зеленню

Після мізерних порцій московських ресторанів, замовивши у болгарському ресторані суп, тазик салату (салат подають саме у великих глибоких мисках - 400-500 гр.), Вистачає місце на частину гарячої закуски, і затока всю цю благодать кухлем пива, навряд чи вистачить місця на основні страви. Але апетити у всіх різні, тому не будемо зупинятися на цій частині меню і продовжимо.
Основні ястія - Основні страви

Мусака - картопля з з фаршем і білим соусом з кислого молока, все укладено шарами і запечене в печі.
Кав'рма - буває курячої (пілешка) або свинячий (свинськи) - філе м'яса, з овочами, цибулею, запечена у глиняному горщику
Гювеч - м'ясо в овочами в горщику
Винен кебап - тушкована телятина у винному соусі, зазвичай подається з рисом.
Дроб сарма - потрухи ягняти, запечені з рисом
Агнешка по-Георгьовскі - запечене м'ясо ягняти з рисом і зеленню
Свинсько с'с зеле - запечена свинина з квашеною або свіжою капустою (солянка)
Свинськи Джолан - свиняча ніжка (задня нога, голяшка), запечена, гарнір: овочі, пюре
Свинсько вретено- м'ясний рулет зі свинячої вирізки, фарширований волоськими горіхами, овочами і сиром

Це традиційні страви болгарське кухні. Існує безліч рецептів приготування м'яса, овочів - на Тіган (на сковороді), на Сач (у круглому глиняному деку).
Скара - барбекю

М'ясо приготоване на решітці - компонент будь-якого болгарського меню.
Виділимо наступні страви:

Кебапче - довгі котлетки з фаршу з приправою зіра
Кюфте - круглі плоскі котлети з фаршу з зеленню та спеціями («кюфтета» бувають також смаженими, і тушкованими (нагадують тефтелі або їжачки)
П'ржола - свиняча, теляча вирізка, куряче філе
Карначета - кручені тонкі ковбаски
Шішчета - шматочки м'яса на шпазі
Ріба - риба

П'ст'рва - річкова форель
Цяця - килька, смажена у фритюрі (болгари дуже люблять запивати цю рибку пивом)
Паламуд - різновид тунця
Бяла риба - як правило подається хек або минтай
Скумрія - скумбрія
Лаврак - морський вовк
Шаран - короп, сазан
Сафрід - ставрида
Ципурія - морський окунь.
Лефер - чорноморський луфарь, різновид скумбрії.
Попчета - чорноморські бички
Десерти -десерт

Палачинки - млинці -подают з начинками -джеми, варення (солодко)
Мелба - морозиво з фруктами.
Крем карамель - крем-брюле з золотистою скоринкою
Тулумбічкі - трубочки з тіста в сиропі.
Понічка - пончик.
Паста - пироженое
Суха паста - бісквітне пироженое.
Плодово - фрукти.
Баклава - листкове тісто, залите цукровим сиропом

Ну ось, мабуть і все. Нагадаємо, що описані і переведені основні страви. Пост заснований на даних меню відомих болгарських ресторанів, а також дуже допомогли записи форуму Наша Болгарія.

Похожие страницы